середу, 13 червня 2012 р.

ОДЕССА (ODESSA)



Організація для порятунку колишніх членів СС (Organization der Entlassene SS Angehorige) зі штаб-квартирою в Мадриді під проводом колишнього штурмбанфюрера СС Отто Скорцені.
На територіях, окупованих союзними військами, працювала таємна агентура ODESSA – «Павук» («Spinne»), яка пізніше організувала членам СС порятунок, у тому числі за підтримки представників Всесвітнього єврейського конгресу (контакти нацистів і представників ВЄС на цю тему зафіксовано й у 1945 році). Таємні операції були пов’язані з Австрією, Гонконгом, Іраком, Іраном, Ірландією, Італією, Йорданією, Єгиптом, Китаєм, Ліваном, Марокко, Південною Африкою, Тайванем, Тунісом, Туреччиною, ФРН, Швейщарією і Швецією.

Організація насамперед ставила такі цілі:

-реабілітація колишніх членів СС;

-влаштування реабілітованих на території ФРН, а також, за неможливості першого, в інших країнах світу;

-проникнення навіть на найнижчі щаблі впливових політичних партій та рухів;

-забеспечення юридичної підтримки та юридичного супроводження діяльності колишніх членів СС, включаючи кваліфікований адвокатський захист у разі судових переслідувань;

-надання практичної допомоги колишнім членам СС з метою закріплення їх у сучасній бізнесовій діяльності;

-позитивація образу членів СС як патріотів, які виконували накази і служили своїй батьківщині;

-пропаганда досягнень нацистської Німеччини у світі з метою відновлення нацизму в глобальному вимірі.

ODESSA змогла вивести з території колишньої нацистської імперії велику суму грошей і коштовності, сліди яких зникли в Латинській Америці та Південній Африці. Лише уряд однієї Аргентини передав О. Скорцені 7 тис. чистих бланків паспортів цієї країни, а король Єгипту підписав до тисячі паспортів для нових підданих. За підрахунками іноземних експертів, нацистські переселенці вклали лише в економіку Аргентини понад 30 млрд. доларів США.
   За сприяння ODESSA з різних куточків світу, переважно в Латинській Америці та Південній Африці, створено німецькі колонії для колишніх членів СС. Ці колонії користувалися майже повною незалежністю та були побудовані за зонально-територіалиним принципом відповідальності. Існував таємний «Фонд-М», кошти з якого перераховувалися на розвідувальну діяльність і забезпечення гідного життя нацистів на нових територіях. За даними спецслужб США, у 1945 році на рахунках фонду налічувалося за тогочасним курсом близько 400 млн. доларів США.
   З найбільшими проблемами ODESSA зіштовхнулася навесні 1964 року, коли на адресу міністерства юстицій ФРН надійшов анонімний пакет із документами, відомими вузькому колу фахівців як «Досьє ODESSA». Так організація, яка ретельно приховувала своє існування, стала відомою. У 1965 році архів ODESSA частково було викрадено радянською розвідкою. З документів стало відомо, що до 5000 колишніх членів СС зробили собі пластичні операції, причому не лише на обличчі. Деяким робили татуювання номерів в’язнів концентраційних таборів, що значно допомагало їх легалізації у країнах демократичного світу. За допомогою цієї організації врятовано велику кількість колишніх вчених і функціонерів із «СС Аненербе».



ДЖЕРЕЛО: В. В. Цибулькін, І. П. Лисюк. СС–Аненербе: розсекречені файли. К., 2010. – С. 271-273.

1 коментар:

  1. привіт усім, якщо ви шукаєте позику з низькою ставкою 2 ставки на рік, тоді пропозиція позики pedro буде гарною для вашої бізнес-позики та іншого виду позики, яку ви хочете застосувати, якщо ви знаєте, що можете отримати гарне повернення якомога швидше, тоді зв’яжіться з паном Педро на pedroloanss@gmail.com

    ВідповістиВидалити